Commissie Slowakije

Penningmeester:
Jaap v. Dam jr. Pauluspotterlaan 56 3931 TG Woudenberg
Commissieleden:
Nelie v/d Bosch , Dicky v. Eck , Margriet en Cor de Snoo , Tineke Hol , Adri Zandee.

Bijdagen aan ondersteuning van de gemeente van Horna Poton? Maak uw gift over op NL04 ABNA 0472 3692 45 t.n.v. Hervormde Gemeente Woudenberg.

1. Ds. Vamos Bela
Wilt u meeleven met een berichtje?
Het adres is:
    Ds. Vamos Béla
    Benkova Potôň 99
    93036 Horná Potôň
    Slowakei

2. Pastoraat en Evangelisatiewerk
Het is opmerkelijk dat in de contacten met ds. Béla hij altijd de trouw van God aan de hervormde gemeente van Horná Potôň benoemt. Het kerkbezoek blijft goed op peil en misschien is er een lichte toename. Op de zondag van het bezoek waren er naast de Woudenbergers 35 mensen in de dienst. Opnieuw was hij zeer positief over de bijbelstudiegroep die gegroeid is van 4 naar 20 leden. Er zijn zorgen over de jeugd van de kerk. Veel jongeren vertrekken naar de grote steden of naar het buitenland.

3. Financiële steun
a. Kerkbanken en klokkentoren
De Hongaarse regering heeft dit jaar subsidies verstrekt aan de Hongaarse minderheid in Slowakije. De hervormde gemeente van Horná Potôň ontving een subsidie om de kerkbanken te vervangen, een nieuwe vloer aan te brengen en de klokkentoren te renoveren. De kosten zijn gedekt door de subsidie en een bijdrage van € 1500 van onze gemeente. Dit bedrag is opgebracht door acties van de commissie. De gemeente daar blijft dus niet met een restschuld zitten.
b. Renovatie pastorie
Zoals u weet is de renovatie van de benedenverdieping van de pastorie afgerond. Op dit deel rust nog een lening van € 5000,-  tegen een rente van 4,5 %. De kerkenraad van de gemeente Horná Potôň
is van mening dat de renovatie plus isolatie van het dak pas kan beginnen (fase 1) als de schuld is afgelost en hij beschikt over € 30.000 aan fondsen bestaande uit spaargeld eigen gemeente, nieuwe lening, subsidie landelijke kerk en een toezegging vanuit Woudenberg. Na deze eerste fase is er nog een bedrag van ca. € 12.000 nodig voor de indeling en afwerking van de bovenverdieping. De commissie heeft voorlopig besloten om, zo nodig, tot de helft van het bedrag voor de eerste fase te willen bijdragen. Over een eventuele bijdrage in de kosten van de indeling van de bovenverdieping wordt later besloten. De commissie denkt verder aan een versnelde aflossing van de hierboven genoemde restschuld om het proces van de renovatie te versnellen.
c. De jaarlijkse diaconale collecte
voor Horná Potôň is niet toegevoegd aan de middelen voor de renovatie maar is overgemaakt voor algemeen kerkenwerk.
d. Fruitplukactie
Ook dit jaar hebben een aantal gemeenteleden fruit geplukt voor Horná Potôň. Wij kunnen u melden dat de actie heeft opgebracht € 3451,-. Iedereen die meegeholpen heeft zeggen we heel hartelijk dank ook namens de gemeente van Horná Potôň.
e. De commissie dankt de gemeente
voor de vele giften die we dit jaar mochten ontvangen.
Het bedrag aan giften is ruim € 2300.

5. Bezoek Hongaarse vrienden aan Woudenberg

Afgelopen weekend was er weer een groep gemeenteleden vanuit onze zustergemeente in Horna Poton te gast in Woudenberg. We kijken terug op een paar mooie dagen waarin de onderlinge contacten weer zijn aangehaald en verstevigd. Het was indrukwekkend om zondagmorgen het getuigenis van ds. Béla te horen; de Heere is goed! Hij doet wonderen, zowel in Woudenberg als in Horna Poton. Laten we bidden om zegen voor onze zustergemeente, en voor alle contacten over de grenzen heen. Verhef U boven de hemel, o God, en Uw eer over de hele aarde! Ps. 108: 6

AK commissie Slowakije

De commissie dankt u hartelijk voor uw meedoen en uw betrokkenheid, en bovenal uw gebed. Wilt u onze zustergemeente steunen met een gift? Dan kunt u uw bijdrage overmaken op bankrekening NL04ABNA0472369245 t.n.v. Hervormde Gemeente Woudenberg inzake Horna Poton. (uw gift is aftrekbaar voor de belasting).
AK commissie Slowakije

Hongaase kookpot huren?

De commissie Slowakije heeft van de gemeente van Horna Poton een Hongaarse kookpot ontvangen. De inhoud van de pot is voldoende voor het voeden van 30 tot 40 hongerige magen! Heeft u een familieweekend, bedrijfsuitje of bijeenkomst en wilt u bijvoorbeeld soep of goulash maken? De kookpot is te huur, waarbij de opbrengst ten goede komt aan het werk in Horna Poton. Belangstelling? Neem contact op met Tineke Hol, telefoonnummer 06 4825 5989.

Zaterdag 7 juli: Foto's boerengolf

Zondag 8 juli: Foto's zondag