Hervormd Woudenberg

Dorpskerk

Vanuit welke windstreek je Woudenberg ook nadert, fier torent de dorpskerk boven de bebouwing uit. En dat is al meer dan 700 jaar zo. Al in 1309 is er sprake van een kapel in Woudenberg. Deze was gewijd aan de Heilige Catharina van Alexandrië. De stenen van een kasteel worden in dat jaar gebruikt om de kerk een opknapbeurt te geven. Deze kerk staat er, in zeer gewijzigde vorm, nog steeds. 


Feit is wel dat de dorpskerk in de loop der eeuwen menig gedaante¬verandering heeft ondergaan. Van de huidige kerk zijn de toren (bezit van de burgerlijke gemeente, gebouwd omstreeks 1400) en delen van de binnenzijden van de west-, noord- en zuidgevel het oudst. Dit muurwerk kan nog uit de 14e eeuw dateren. Het binnenwerk van het oostelijk deel stamt uit 1808. 


In het jaar 1808 wordt de kerk grondig verbouwd omdat deze te klein was. Een deel van de kerk werd afgebroken en opnieuw opgebouwd. Rond 1878 vond een gedaanteverandering plaats toen de kerk werd gepleisterd. In 1952 verbouwt M. van Lambalgen de kerk en krijgt deze twee zijvleugels, waardoor de kerk een kruisvorm krijgt. In 1989 kreeg de kerk aan de binnenzijde een grondige opknapbeurt. De toren van de hervormde kerk is één van de Rijksmonumenten van Woudenberg.

Kerk voor de verbouwing
 Kerk voor de verbouwing


 Plaats van de preekstoel in de oude situatie


De plaats waar de preekstoel nu staat

 

De kerk kan ook gehuurd worden voor bijeenkomsten die passen bij het karakter en het gangbare gebruik voor de erediensten. De voorwaarden en tarieven kunt u hier vinden.

    420