Kerkmuren

Vochtplekken kerkmuren
Zoals menig kerkbezoeker geconstateerd zal hebben  zijn er in de kerk op de muren op verschillende plaatsen zwarte vlekken te zien. Het is geen fraai gezicht. De bouwcommissie heeft gekeken hoe dit opgelost moet worden. In het verleden hebben we ook behoorlijk last gehad van dit probleem. Na een grondige behandeling met vernieuwing van het stucwerk begin jaren ’90 is het jarenlang weggebleven, maar helaas komt het weer opzetten. Het college van kerkermeesters heeft een ter zake deskundig bedrijf (Van Lierop) ingeschakeld om dit probleem op te lossen. Het is een combinatie van stuc/zoutschade in het muurwerk, vermoedelijk veroorzaakt door optrekkend vocht. Het gaat om trage processen die niet zo makkelijk gestopt kunnen worden. Het overschilderen van de plekken werkt maar heel tijdelijk, omdat de vlekken vrij snel terugkeren.

Het bedrijf heeft nu  op proef plaatselijk een vochtscherm aangebracht tegen capillair opstijgend vocht. Om de werking te kunnen toetsen moet deze plak een jaar lang gecontroleerd worden, waarna beoordeeld wordt of deze methode afdoende werkt.

De komende periode zullen we dus helaas de huidige donkere vlekken op de muren nog voor lief moeten nemen. In het voorjaar 2019 hopen we indien de proef is geslaagd de overige beschadigde muurdelen behandelen.