Hervormd Woudenberg

Microkredieten Woord & Daad

Sinds het najaar van 2009 ondersteunt de Hervormde Gemeente Woudenberg met een lening twee bedrijfjes in het SMED-programma (Small and Medium Enterprise Development) van Woord en Daad in Bangladesh. Om welke bedrijfjes gaat het? De ondernemers stellen zich voor:

Shefali Van
Hallo, ik ben Shefali Pal. Ik woon in Kopil Muni. Ik ben trots op mijn bedrijfje dat mijn naam draagt: Shefali. Het is een kleine potterie bij mijn
huisje, ik maak verschillende potten en voorwerpen van klei en verkoop deze  ook. Ik heb drie vaste assistenten in dienst die me helpen. Dat gaat erg  goed, en het is fijn samenwerken met ze. Ik kan ze ook een redelijk salaris geven. Ik geef de voorkeur aan vrouwelijke werknemers, omdat ik weet hoe moeilijk zij het vaak hebben.

Mijn toekomstplannen? Wel, ik zou graag mijn bedrijfje verder uitbreiden, mijn winst vergroten en meer mensen werk geven. Ook zou ik graag een mooie winkel willen bezitten waar ik mijn spullen kan uitstallen en verkopen. Hiervoor heb ik een aanvullende lening aangevraagd én gekregen van CSS. Er zijn veel vrouwen zoals ik, zonder man, zonder inkomsten, zonder onderwijs en ook zonder ervaring. Ik zou graag zien dat door mijn bedrijfje veel arme vrouwen een betere toekomst krijgen.

Mayer Dan Bakery
Taposh Raha is een bakker in de Boro Bazar in Dumoria, Bangladesh. Zijn winkel draagt de naam Mayer Dan Bakery. Taposh vertelt: Ik heb nu het hele bedrijf onder mijn hoede, van productie tot verkoop. Voor constante technische ondersteuning heb ik drie medewerkers in mijn project. Daarnaast heb ik 8 gewone medewerkers. Ik geef mijn personeel voedsel en iedere maand een salaris. Ze zijn tevreden met hun baan. Als ik zie dat medewerkers potentie hebben om door te groeien, geef ik ze extra salaris. Mijn familie en ik zijn volledig afhankelijk van mijn bedrijf. Ik heb geen studie kunnen volgen, en loop soms aan tegen het gebrek aan kennis. Daarom zou ik graag mijn gezin wél de kans willen geven die ik niet had.

Ik heb grootse plannen met mijn bedrijf. Zo wil ik meer verschillende producten gaan maken en mijn afzetgebied vergroten. Maar de banken wilden me geen krediet geven omdat ik niet voldoende onderpand heb. Via-via kwam ik bij Christian Service Society terecht. Ik werd bij CSS heel anders behandeld dan bij de banken. Zij waren bereid om me een lening te geven. Hierdoor kan ik nu aan de slag met de uitbreiding van mijn bedrijf.

De Diaconie heeft extra financiële middelen voor Woord en Daad microkredieten beschikbaar gesteld.

243