Hervormd Woudenberg

Fabels en feiten over Israël

Tempelberg;
Palestijnse fabel: De Joden willen de moskee op de Tempelberg verwoesten".
In het licht van de recente onlusten op de Tempelberg  (extra veiligheidspoortjes moesten weer worden weggehaald) is het goed om van het volgende kennis te nemen.

Deze fabel is al heel oud, en keert telkens weer terug. De grootmoefti (hoge islamitische geestelijke) van Jeruzalem Al Hoesseini verspreidde deze fabel al in 1929, wat toen de aanleiding was voor talrijke pogroms tegen Joden, waarbij meer dan 100 Joden werden afgeslacht. De Nederlands-Canadese journalist Pierre van Paassen was toen in het land en schreef over het bloedbad in Hebron in 1929:

"Toen de Arabieren van Hebron op vrijdag 23 augustus hub gebedshuis verlieten, werden hun vervalste foto's getoond van een in puin liggende moskee in Jeruzalem. Op de foto's stond geschreven dat het gebouw door zionisten was gebombardeerd.  Een Jood die voorbij kwam op weg naar de synagoge werd met een nes doodgestoken. Een uur later werd de synagoge door een bende Arabieren (Palestijnen bestonden toen nog niet) aangevallen en werden de biddende Joden afgeslacht. "

In 1996 stelde Israël een oude Joodse tunnel in de buurt van de Klaagmuur open voor toeristen. Dat nieuwe bewijs van historische Joodse aanwezigheid, nu voor iedereen zichtbaar, was tegen het zere been van de Palestijnen. De Palestijnse leiders hitsen het publiek op met als argument dat deze tunnel de moskee zou ondermijnen. Pure onzin uiteraard, de tunnel loopt niet onder de moskee en zit daar al ruim 2000 jaar! Bij de daarop volgende rellen vielen meer dan 100 doden.

In 1969 stichtte een psychisch gestoorde, christelijke Australiër brand in de Al-Aqsa moskee op de tempelberg. Er was behoorlijke schade, zo verbrandde een historische preekstoel. Dit feit wordt nog elk jaar gebruikt om het vuurtje tegen de Joden brandend te houden. Zo rapporteerde de officiële Palestijnse televisie op 21 augustus 2013:

"Uit onderzoek door de Islamitische Raad werd duidelijk dat er meer dan een dader was, en dat  het vuur was gepland door vooraanstaande Joden in hoge posities".

De beschuldiging dat de Joden de moskee verwoestten, wordt eindeloos herhaald. In een uitzending van de officiële Palestijnde televisie op 3 augustus 2013 zegt de Palestijnse presentatrice:

"Israëls beleid en daden om de Al-Aqsa en de omgeving daarvan te beschadigen- zo om de Arabische identiteit en de heiligheid er van te beschadigen -  zijn nooit gestopt en zullen nooit stoppen. Nieuw is deze keer de ontdekking va n sporen van gevaarlijke chemische stoffen in de fundering van Al-Aqsa, samen met andere oplosmiddelen. Deze worden gebruikt om ervoor te zorgen dat de bodem zal afbrokkelen en instorten, in overeenstemming met de stapsgewijze plannen".

De Palestijnse regering doet er aan mee, in een uitzending van de officiële Palestijnse televisie op 25 februari 2015 zei de Palestijnse minister van Religieuze  Zaken, Mahmud Al-Habbash over de Al-Aqsa moskee op de Tempelberg:

"Israël volgt een systematisch gefaseerd plan, gesteund door de Israëlische regering en beschermd door het Israëlische leger. Het doel daarvan is -ik zeg het je -  om de A;-Aqsa niet te delen. Als uiteindelijk doel willen zij ook die glanzende, gouden, elegante Rotskoepel-moskee niet meer zien".

Na dit soort constante hersenspoeling, is het niet verwonderlijk dat 86 % van de Palestijnen in deze fabel geloofd. (cijfer uit een opiniepeiling van het Palestijnse Centrum voor Beleid en Onderzoek in 2014.

Het is een geval van Arabische projectie, waarbij Israël iets verweten wordt wat juist de Arabieren doen. Want de Palestijnen hebben juist gigantische verwoestingen aangericht op de tempelberg, om zo de sporen van Joodse historische aanwezigheid uit te wissen.

Feit: Israël heeft nooit iets gedaan om de moskee te beschadigen.

418